Технологичната корпорация Майкрософт е провела мащабно разследване, според което хакерската атака Sunburst

...
Технологичната корпорация Майкрософт е провела мащабно разследване, според което хакерската атака Sunburst
Коментари Харесай

"Майкрософт" обвини Русия за хакерската атака срещу САЩ

Технологичната корпорация  " Майкрософт " е провела огромно следствие, съгласно което хакерската атака Sunburst е можело да бъде осъществена единствено от външни сили, по-точно от Русия. Други компании от сферата на технологиите са се включили към тази оценка.

Това заяви президентът на " Майкрософт " Брад Смит по време на чуване в комисията по разузнаване в американския Сенат, оповестява „ Дойче веле “.

Според Смит, са открити „ основни доказателства “, които са отвели проверяващите до съветското разузнаване. И нямало никакви други доказателства, които да сочат различни извършители.

Кодът, посредством който хакерите са проникнали в американските държавни структури, е толкоз комплициран, че над него са работили не по-малко от 1000 висококвалифицирани програмисти. А такива мащаби изрично сочат присъединяване на (руски) държавни структури, твърди Смит и прибавя: „ Досега не бяхме виждали такава точност, съчетана с сходни мащаби “.

Според офицалната информация, през март 2020 година хакери са проникнали в системите на компанията SolarWinds, която създава програмно съоръжение за ръководство и обезпечаване сигурността на компютърни системи. Целта им обаче не е била SolarWinds, а да я употребяват като метод за вкарване на злотворен програмен продукт в американски държавни структури.

От SolarWinds оповестиха, че 18 000 техни консуматори са конфигурирали инфектирания програмен продукт. Това е станало, откакто хакерите са се внедрили в системите на своите мишени под формата на ъпдейт, предлаган от софтуерната компания. Така, в рамките на съвсем 8 месеца, хакерите неусетно са влизали и работели в компютрите на десетки държавни институции.

Sunburst бе избрана като най-опасната хакерска атака в историята на Съединени американски щати.

Още през декември 2020 година тогавашният държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео упрекна Русия за офанзивата с думите:  " Мисля, че към този момент можем напълно ясно да кажем, че руснаците са ангажирани в тази активност. Усилията им са били обилни и ние към момента разнищваме какво тъкмо се е случило ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР